…tai kuten mies otsikoksi toivoi, paras porkkanakakku IKINÄ!
Meihin iski viime viikonloppuna herkutteluvimma, joka kulminoitui leivontahimoon. Niinpä availimme reseptikirjoja ja mietimme, mitä juuri nyt tekisi mieli, kunnes mies muisti porkkanakakun. Olimme juuri vähän aikaa sitten jossain kahvilassa hiukan kuivahkoa porkkanakakun palaa jakaessamme pohtineet, että olisipa kiva kokeilla tehdä joskus itse, juuri sellaista oman maun mukaista, eli kosteaa ja täyteläistä, ja tietenkin valtavalla kuorrutekerroksella!
Emme olleet kuitenkaan koskaan aiemmin kokeilleet tehdä itse, joten tuntui epätodennäköiseltä, että tavoittaisimme sen täydellisen kombinaation heti ekalla kerralla, mutta päätimme silti yrittää. Avainasemassa oli siis resepti, jota etsimme vähän aikaa ja mainion kuuloisen löydettyämme noudatimme sitä varsin orjallisesti. Ja joko kaikki meni loistavan ohjeen piikkiin tai aloittelijan tuurin nimeen, mutta kakusta tuli likipitäen täydellistä, siis aivan älyttömän hyvää!
Kuohkea, kostea sekä maukas pohja ja niin herkullinen kuorrutus, jota olisin voinut syödä vaikka ihan oman annoksensa – ja ehkä ihan vähän tulinkin kaapineeksi kulhojen pohjilta ja nuolleeksi kauhojen pinnoilta…
Alkuperäinen (engkanninkielinen) ohje löytyy täältä, mutta tässä vapaasti käännetty resepti pääkohdissaan (me teimme tästä puolikkaan annoksen ja laitoimme alkuperäiseen nähden tuplasti vaniljauutetta):
Kakkupohja
200 g ruokosokeria
180 ml rypsiöljyä
4 rkl kreikkalaista jogurttia
3 kananmunaa
2ml vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljajauhetta)
250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinäjauhetta
0,5 tl suolaa
260 g hienoksi raastettua porkkanaa
vajaa desi rouhittuja pekaanipähkinöitä
Kuorrute
225 g tuorejuustoa
120 g suolaamatonta (tai vähäsuolaista) voita
300 g tomusokeria
2 rkl kuohukermaa
2ml vaniljauutettaripaus suolaa
- Valmista kakkupohja sekoittamalla isossa kulhossa sokeri, öljy ja jogurtti. Sekoita noin minuutti vatkaimen puolinopeudella kunnes seos on tahmeaa ja paksua.
- Lisää joukkoon kananmunat ja vaniljauute koko ajan sekoittaen.
- Sekoita toisessa kulhossa jauhot, ruokasooda, kaneli, muskottipähkinäjauhe, suola, pekaanipähkinärouhe ja porkkanaraaste.
- Lisää kuivat aineet kosteiden joukkoon mahdollisimman vähän sekoittaen.
- Kaada seos heti kakkuvuokaan ja paista uunissa 32-38 minuuttia (paistoaika vaihtelee kakun paksuuden mukaan). Jätä mieluummin hivenen raa’aksi kuin ylikypsäksi, jottei kosteus katoa.
- Anna kakun jäähtyä ja valmista kuorrute lisäämällä kulhoon huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi. Vatkaa puolinopeudella parin minuutin ajan.
- Lisää puolet tomusokerista ja jatka vatkausta. Lisää kuohukerma sekä vanilja ja vatkaa minuutin verran. Lisää vielä tomusokeria kunnes seos tuntuu sopivan paksulta ja kiinteältä. Lisää halutessasi ripaus suolaa.
- Kun pohja on jäähtynyt, lisää kuorrute tasaisesti nuolijalla tai haarukalla keskeltä kohti reunoja pyörivin liikkein levittäen.
- Koristele halutessasi esimerkiksi pekaanipähkinämurskalla.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta säilyy peitettynä jääkaapissa muutaman päivän.
Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.