Olen viime päivinä yrittänyt mielessäni ratkoa monia remonttiaikatauluun sekä järjestykseen liitännäisiä pulmia. Hetkittäin jopa miettinyt, mitä kohtaa en vielä ole osannut ajatella ja mitä ylläreitä onkaan edessä.
Lisäksi lunastusoikeusaika tuo ekstrajännitystä ja riskin. Olen ajatellut, että nykyinen ajankohta on kaikessa epävarmuudessaan puolellani, tuskin monikaan lähtee ostamaan asuntoa niin lennosta kuin lunastusoikeus sitä vaatisi. Toisaalta taas koen saavani asunnon hyvään hintaan ja osakkaita taloyhtiössä on melko paljon, mikä taas kohottaa lunastusriskiä.
Lunastuslauseke ja lomakausi
Niille, jotka eivät tiedä, mitä lunastuslauseke tarkoittaa (enpä itsekään olisi vielä vuosi sitten tiennyt), niin se käytännössä tarkoittaa sitä, että joissain taloyhtiöissä on peruja vanhasta lauseke, joka oikeuttaa osakkaita lunastamaan itselleen taloyhtiöstä ostetun asunnon tietyn ajan puitteissa ja samoilla kauppaehdoilla. Lauseketta harvemmin on uusissa taloyhtiöissä, mutta varsin monissa Helsingin vanhemmissa kiinteistöissä olen siihen törmännyt. Lunastusaikaa on usein kuukausi, mutta se voi olla jopa pari kuukautta tai tässä minun tapauksessani onneksi vain 14 vuorokautta. Lausekkeella on aikoinaan haluttu taata asukkaille oikeus vaikuttaa siihen, kuka samaan taloyhtiöön muuttaa, mutta tokikaan sitä ei enää tänä päivänä varsinaisesti nähdä niin.
Lunastuslausekkeesta siis kinkkisen tekee se, että jos remontoisin asuntoa ennen lausekeajan umpeutumista, lunastajan ei tarvitse maksaa mitään asuntoon upotetuista rahoista takaisin. Itse asiassa, lunastajalla on jopa oikeus vaatia korvauksia siitä, että kiinteistöä on muutettu sen myyntikunnosta. Eli toisin sanoen, yksinkertaisesti yhtään mitään ei kannata tehdä ennen kuin lunastusaika on umpeutunut. Ainoa ostajan puolesta positiivinen asia lausekkeessa on se, että mahdollisen lunastajan tulee käytännössä tehdä päätös näkemättä asuntoa enää sinä aikana, sillä kun kaupoista on sovittu, asuntoon ei tule enää päästää ulkopuolisia. Silti kaiken kaikkiaan koko lunastuslausekeasia on näin ostajan kulmasta erittäin turhauttava ja viivästyttävä, etenkin kun puhutaan näin isoista ostopäätöksistä ja prosesseista.
Käytännössä lunastusaikani umpeutuu juhannuksena, eli silloin, jolloin voisin käynnistää remonttia, Suomi alkaa hiljetä. Tähän päälle haasteensa tuo se, että ensin on tehtävä asbestikartoitus, jonka lopputulos taas vaikuttaa siihen, mitä voin tehdä itse ja mihin täytyy palkata ammattilainen, ja etenkin minkä alan ammattilainen. Mahdollinen asbesti kun täytyy ehdottomasti poistattaa siihen erikoistuneen ammattilaisen toimesta. Ja koska asbestin poisto lisää remontin kustannuksia, vaikuttaa se myös siihen, mitä kaikkea on varaa tehdä nyt ja mitä täytyy jättää tuonnemmaksi. Joka tapauksessa olen tullut siihen tulokseen, että mahdollisen asbestin poisto on järkevää tulevaa ajatellen, joten sinällään se ei vaikuta siihen, mitä olen suunnitellut tekeväni, ainoastaan siihen, milloin ja missä järjestyksessä asiat kannattaa tehdä.
Remonttisuunnitelmat ja isännöitsijän lupa
Jos tässä ei olisi riittävästi sumplittavaa, oma lukunsa on isännöitsijältä saatavat luvat remonttiin. Lupahakemus on varsin yksityiskohtainen ja sitä laatiessa pitää monta asiaa olla jo tiedossa. Hakemuksen käsittely on maksullinen palvelu, joten sitä haluaisi pistää mahdollisimman monta remonttikohtaa yhteen hakemukseen. Lisäksi käsittelyyn voi tietojen mukaan vierähtää kuukausi, loma aikana jopa enemmän. Eli mitä aikaisemmassa vaiheessa olen tässä liikkeellä, sitä aiemmin pääsen aloittamaan. Kysyin jo isännöitsijältä, miten suosittelee etenemään, mutta pyyntönä oli palata asiaan vasta kun osakkeet on siirretty, joten täytyy toivoa, että sitten asia etenee jouhevasti.
Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että joudun etenemään remonttisuunnitelmissa ja pyytämään tarjoukset (sekä mahdollisen asbestin että asbestittomuuden huomioiden) mahdollisimman pian, joskaan en voi lyödä mitään lukkoon, ettei koidu kuluja, mikäli lunastusoikeutta syystä tai toisesta käytettäisiin. En siis voi jättää asioita juhannukseen, sillä tällöin remontin alku siirtyisi ties minne. Toisaalta on koko ajan henkisesti hyväksyttävä, etten voi lukita vielä mitään ja toisaalta, on teoreettinen mahdollisuus karvaaseen pettymykseen. Sinällään remontin kanssa ei ole kiire, mutta lattia olisi hyvä saada tehtyä ennen muuttoa. Ja lattian remontoiminen taas vaatii väliseinän purkua samassa vaiheessa (joka vaatii myös sähkötyötä) sekä keittiön purkamista, joka taas vaatii pian uuden asentamista. Näin ollen moni asia vaikuttaa toisiinsa. Märkätilat ja eteisen kaapistot sekä seinä ovat onneksi omia kokonaisuuksiaan ja sellaisia, että ne pystyy fiksaamaan muutettuakin, mutta taloudellisesti en halua ja pysty pitämään kahta asuntoa kovin pitkään. Märkätilaa on kyllä korjailtava ennen sen käyttöön ottoa, joten täytyy tehdä ylipäätään päätös siitä, kuinka pian sen on remontoimassa, jottei suotta maksa enempää kuin on pakko mahdollisista väliaikaisista ratkaisuista (kyseiset korjaukset kuuluvat osakkaalle).
Näitä pähkäillessä voi miettiä, että olipa fiksua näin noviisina ja yksin ottaa kannettavaksi näin laaja remppa. Toisaalta, onhan vastaavaa moni muukin tehnyt ja uskon vahvasti, että lopputulosta arvostaa kaiken jälkeen erityisellä tavalla. Täytyy vain olla kärsivällinen, kysellä rohkeasti apua sekä vinkkejä, maksaa oikeissa kohdissa ammattilaisille ja edetä asia kerrallaan.
Lisäsin muuten uuden Remontti-kategorian blogiin, niin pysyy jatkossa kaikki saman teeman postauksen sen alla. Toivottavasti tulevan asunnon suhteen, mutta kaameimmassa tapauksessa sitten jonkun toisen. Sillä kävi miten kävi, siitä olen vakuuttunut (ainakin vielä, haha), että remonttikohde on kaikesta kaoottisuudestaan huolimatta se oma juttu.