Marokon sisämaassa sijaitsevaa Fésiä, Marokon vanhinta kuninkaallista kaupunkia ja yhtä maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, tuntuu mahdottomalta tiivistää sanoihin, kaupungin tunnelma on ehdottomasti koettava. Oikeastaan Fés on kolmen kaupunginosan yhteenliittymä, joten  kokonaisuudessaan se on valtava, yli miljoonan asukkaan koti. Moderni kaupunginosa, Ville Nouvelle, sekä kaksi vanhaa kaupunkia sykkivät tiiviisti rinta rinnan, mutta koska olen kiinnostunut etupäässä vanhasta ja modernit korttelit harvoin vetävät vertoja vuosisatoja ja vuosituhansia vanhoille, keskityn tässä postauksessa Fésin suurempaan vanhaan kaupunkiin, Fés al Baliaan, johon kolmen päivän visiittini keskitin. Fés al Balia, Fésin medina, on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja sitä on aktiivisesti kunnostettu säilyttämään vanhaa loistoaan. Tässä vanhassa kaupungissa hämmentävää on koko ja se, kuinka menneen maailman tunnelmaan se imaisee mukaansa, kaikki tuntuu olevan edelleen kuten joskus kauan sitten.

fes marokko 9fes medina 9fes marokko 23fes marokko 25fes marokko 19fes marokko 20fes marokko 40

Medina on käsittämätön pienten kujien ja katujen labyrintti. Kartta alueesta häkellyttää ja osoittautuu hyvin nopeasti liki tarpeettomaksi, edes hyvällä suuntavaistolla varustettu turisti tuskin saa näitä katuja visiittinsä aikana haltuun, ja jos on kuten minä, täysin suuntavaistoton, on eksymisriski korkea. Kuten mies asian ilmaisi; riittäisi, että pyörähtäisin silmät kiinni kerran, ja sen jälkeen kukaan ei enää kuulisi minusta, niin helppo olisi tähän sokkeloon kadota.

Koukeroisten kulmien ja äkkinäisten käännösten lisäksi huimaavaa on koko katuverkoston koko. Kapeat, hädin tuskin kaduiksi kutsuttavat kaistaleet jatkuvat kilometritolkulla, kapenevat yllättäen liki hartialeveyttä, madaltuvat päänkorkeudelle, kaartuvat, levenevät ja yhtäkkiä päättyvät kuin seinään. Ahtaanpaikankammoista kylmää kivikatuviidakon keskellä, ja siksi paikallinen opas vaikkapa edes muutamaksi tunniksi ei ole yhtään hullumpi ajatus. Kolmen tunnin henkilökohtaisen opastuksen viralliselta oppaalta saa vajaalla 25 eurolla, joten lompakon päällekään kädestä pitäen näytetty kaupunki ei ota, puhumattakaan kaikista niistä mielenkiintoisista yksityiskohdista, joita paikallisesta elämästä oppaalta kuulee.

Fésissä erityisen ihanaa on se, että turisteja on verrattain vähän, joten paikalliseen elämänmenoon voi todella helposti unohtua. Medinan kadut ovat täynnä kaikkea, mutta vailla turistirihkamaa. Paikalliset vaeltavat ostoksilla ja ahtaimmissa kohdissa väenpaljoudelta voi olla vaikea liikkua. Vaikka kaupunginosa onkin autoton, vastaan voi tulla täyteen pakattuja kärryjä, hevosia tai aaseja, mikään katu ei tunnu liian kapealta näille kulkuneuvoille. Kojuja on vierivieressä, ja yhdessä myydään mausteita, toisessa öljyjä, kolmannessa pilkotaan kanaa osiin ja neljännessä nikkaroidaan krumeluuria ja mahtipontista häärekvisiittaa. Lautasia, nahkaa ja hedelmiä, lista on loputon. Puhumattakaan ruokatarpeista.

fes marokko 51fes marokko 5fes marokko 2fes marokko 1fes marokko 6fes marokko 18fes marokko 3

Lihakojuja vierustaa kaninhäkit, kyyhkylaatikot ja maata tonkivat kilpikonnat, täällä ei tarvitse arvuutella raaka-aineiden alkuperää. Herkempää tosin hirvittää, minikokoisiin häkkeihin sullotut linnut ja nääntyvät liskot, laihuuttaan uikuttavat kissanpohjat ja viimeistä hengenvetoaan rääkyvät kanat. Elämä on täällä todella erilaista kuin meidän markettiviidakossamme, ja joissain kadunpätkissä ei voi muuta kuin vetää huumaavaa kuumaa mausteiden ja lämpimän lihan hajuista ilmaa sieraimiinsa, nieleskellä ja kulkea hetken katsomatta minnekään.

Kojut vaihtuvat uusiin yhtä tiuhaan kuin alkavat, joten pian onneksi pelastaa väripaljous; mielettömät kankaat, käsintehdyt nahkatuotteet ja kirjailut. Niitä Fésistä kannattaa tulla noutamaan. Komeronkokoiset pajat näpräävät kaikkea myyntiin vilinän keskellä, joten täällä on mahdollisuus tehdä löytöjä pilkkahintaan, sillä paikallisetkin ostavat täältä. Turistilisän saa silti helposti hintoihin, mutta kärsivällinen tinkiminen tiputtaa summia nopeasti alas. Koska Fés ei ole vielä turistien kansoittama, saa täällä liikkua rauhassa. Hihasta nykijöitä ei ole kuten vaikkapa Tangerissa ja kaupankäynti tapahtuu hyvässä hengessä. Kojun ääreen uskaltaa pysähtyä katselemaan ja ”ei kiitos” ymmärretään ystävälliseenkin sävyyn sanottuna.

Jos minulta kysytään, Fésiin matkaajan on ehdottomasti yövyttävä riadissa; pienissä mosaiikkikaakelein kuvioiduissa keitaissa vanhassa kaupungissa. Useimmat riadit ovat vain muutaman huoneen majapaikkoja, ja niissä pääsee kosketuksiin paikallisen tunnelman kanssa. Ruoka on autenttista ja palvelu parhaimmillaan sellaista kuin meillä Ryad Alyassa, uskomattoman vieraanvaraista. Riadeista innostuneen kannattaa poikeata Marokon suurimmassa sellaisessa Medinan sydämessä. 10 dirhamin (vajaan 1 euron hintaan) pääsee ihailemaan kaunista kaakeloitua sisäpihaa ja vehreää hiiskumatonta puutarhaa, jossa appelsiinin sukuiset hedelmät täplittävät puiden oksia. Siellä, kuten medinassa ylipäätäänkin, uskomatonta on rauha. Kaikki se kaupankäynti ja häly tuntuu katoavan sivukujille astuessa tai riadiin pyyhältäessä. Pimenevää kaupunkia katsellessa hämmentyy siitä, kuinka mistään ei kuulu liikenteen pauhua, huutoa tai pihaustakaan, mitään sellaista, johon paljon pienemmässä kaupungissa asuva on tottunut. Kaikki vain on, hiljaa ja yhtä maailman kanssa.

fes marokko 8fes marokko 12fes marokko 10fes marokko 29fes marokko 24fes medina 19

Medinasta löytyy vaikka mitä muutakin, jota kapeilta kaduilta ei ensi silmäykseltä osaa etsiä; maailman vanhin yliopisto ja useita moskeijoita, joista yhteen on turisteilla mahdollisuus astua sisään, muita pystyy kurkkimaan ovien raoista. Ravintoloita löytyy sieltä täältä, mutta vain paikallista ruokaa. Jos etsit kolkkaa, jonne burgeriravintolat ja länsimaiset ketjut eivät ole eksyneet, niin sellaisia todella löytyy. Uudessa Fésissä tilanne on toki toinen, mutta vanha Fés on vielä neitseellistä maaperää.

Leivoksia ja leipomotuotteita kaupataan kaduilla, eikä kärpäsarmeijoiden muuttaminen kakkujen koristeiksi tunnu paikallisia häiritsevän. Kauppa käy ja paahteessa sulaneet kuorrutukset vetävät ostajia. Paikallista ruokaa kannattaa ehdottomasti maistaa, ja medinassa ei muuta voikaan, kannatta silti kiinnittää huomiota mistä ravintonsa tilaa (tarkkuudesta huolimatta vatsa saattaa silti joutua koetukselle).

Fés al Balia hämmentää yllätyksellisyydellään, kulman takaa vastaan voi tulla ihan mitä vain; kaunis lamppukauppa, moskeija, ränsistynyt kuja, seinä, luolamainen polku täynnä kauniita käsitöitä tai ihan vain pimeyttä. Fés osaa ja haluaa yllättää, eikä sille kannata laittaa vastaan. Järki on hyvä säilyttää matkassa mukana, ja etenkin yksin kulkeva nainen saa hyväntahtoista huomiota osakseen, kameleita tarjotaan ja katseet seuraavat, mutta liika arkailu estää näkemästä huikeimpia kulmia. Kävelykilometrejä kertyy herkästi sillä tiet vain jatkuvat alaspäin viettäen kaupungin sydämeen, mutta kapeat kadut ovat yllättävän viileitä, kaupunki on kuumempi medinan muurien ulkopuolella.

fes marokko 31fes marokko 13fes marokko 22fes marokko 16 fes marokko 26fes marokko 27fes marokko 46fes marokko 53fes marokko 33fes marokko 34

Fésin kiehtovimpia nähtävyyksiä, ollen samalla myös yksi matkan eniten odottamistani yksittäisistä paikoista, on nahka- ja vaatevärjäämöt. Niissä nahkaa parkitaan edelleen samoin periaattein kuin vuosisatoja sitten; ensin nahan annetaan pehmentyä kolmen päivän ajan vaaleissa sammioissa, sitten ne värjätään luonnonvärein ja lopulta kuivataan auringossa. Paikalliset lapsesta aikuiseen nostelevat valuvia nahkoja kuuman auringon alla, ja hajujen sekamelska on huutava. Koska Fésissä käsitellään nahkaa ja valmistetaan nahkatuotteita, on niitä myös erityisen kannattavaa ostaa täältä. Nahkatuotteiden lisäksi myös meillä maineeseen noussutta marokkolaista arganiaöljyä on helppo löytää pienistä kosmetiikkakojuista ja ostaa kotiinviemisiksi. Sisustaja piipahtaa myös mattokaupoilla, joissa myyjät esittelevät mielellään hämmentävän upeita mattoja minttuteetä siemailevalle turistille, mutta poiketen monista muista kohteista, täältä myös pääsee pois mitään ostamatta. Oman sydämeni jätin eräälle haalean mintunvihreälle nykyaikaisempaa kudontatyyliä edustavalle marokkolaismatolle, mutta tällä kertaa se jäi matkasta.

Fésiin on monta syytä matkustaa, ennen kaikkea häkellyttävä ikivanha ja vaikuttava kulttuuri, kaupungin värit ja lukuisat suihkulähteet, yksityiskohdista löytyvä kauneus ja ystävällinen ilmapiiri. Niiden lisäksi kohteeseen vetää edulliset hinnat, Fésistä on helppo löytää hyvätasoista majoitusta kohtuuhintaan, sekä verrattain vähäinen turismi – jos haaveilet helposti tavoitettavasta kohteesta, jossa kukaan ei tunnu koskaan kuulleen Suomesta, on syytä merkata Fés muistiin. Ja jos vähänkään omaat seikkailumieltä ja hullaannnut uniikista eksotiikasta, tulet rakastumaan!

fes marokko 35fes marokko 39fes marokko 42fes medina 11fes medina 4fes medina 10fes medina 5

Käytännön vinkkejä:

  • Fésiin pääsee näppärästi Tangerista junalla, kesto noin 4,5 h ja hinta ykkösluokassa suuntaansa henkilöltä 155 dirhamia (n.15 euroa).
  • Tanger on nopeasti nähty, persoonaton ja agressiivisempi, joten päivässä näet siellä kaiken oleellisen. Tangeriin pääsee Espanjan puolelta mm. Tarifasta lautalla puolessa tunnissa. Laivalippujen hintaan sisältyy bussikuljetus Algecirasista Tarifaan (kesto 20 minuuttia). Turisti tarvitsee passiinsa leiman ennen Marokkoon astumista, mikä tulee erikseen noutaa laivan palvelutiskiltä. Maasta poistuva saa leiman satamassa passintarkastuksen yhteydessä. Lautan hinta Espanjasta tullessa yhteen suuntaan on n.36 euroa/hlö, Marokon suunnasta n.300 dirhamia/hlö (alle 30 euroa)
  • Datasiirrot kännykällä ovat Marokossa super kalliita, joten nettiaddiktin kannattaa ostaa paikallinen prepaid-liittymä. Hyvän saa helposti ja nopeasti Meditelin liikkeestä (Tangerissa joka kulmassa ja Fésissäkin ainakin uudella puolella). Oma mikrosim-kortilla ja kuukauden rajattomalla netinkäytöllä varustettu liittymäni maksoi 10 euroa (saman summan maksaa melkein pari Foursquare kirjautumista Suomen liittymällä :)).
  • Juuri missään ei käy luottokortti, jopa monet vaatimattomammat hotellit odottavat käteismaksua. Pidä siis käteistä mukana, ja mielellään pientä rahaa, koskaan ei tiedä, milloin tulee tarve antaa juomarajaa (5-10 dirhamia) avusta tai hyvästä palvelusta.
  • Älä kysy taksissa hintaa etukäteen vaan pyydä käyttämään mittaria, pääset halvemmalla.
  • Tangerissa ja Fésissä pärjää englannilla kohtuullisen hyvin (paremmin kuin Espanjassa). Ranskan alkeet osaamalla pääsee jo pitkälle, sillä useat opasteet on kirjoitettu arabian lisäksi ranskaksi, ja etenkin näissä kahdessa kaupungeissa ranskaa kuulee runsaasti arabian rinnalla käytettynä.

Katso myös nämä