Rakoille hiertyneet jalat ja hoosiannaa huutavat päkiät. Minimoitu aika korkkareissa ja kykenemättömyys kävellä. Kuulostaako tutulta? Olen saanut monen monta kertaa kysymyksen siitä, miten jalkani jaksavat koroissa koko illan tai päivän. Myös blogin kommenttiboksiin tipahti jo aikaa sitten toive; olisi kiva kuulla, mistä tunnistaa hyvän korkokengän. En välttämättä osaa laukoa asiasta universaaleja totuuksia, mutta matkan varrella on kertynyt muutama juttu, joihin itse kiinnitän ihan erityistä huomiota kenkiä valkatessa. Toki on myönnettävä, että jalkani ovat myös tottuneet koroilla kävelyyn, mutta ei se suinkaan ole ainoa syy jaksamiseen, vaan kiinnitän myös tarkkaan huomiota itse kenkiin ennen ostopäätöksen tekoa. Nykyään.
Olen käyttänyt korkkareita aktiivisesti jo vaikka kuinka kauan, ei siis varmasti ole yllätys, että olen tehnyt elämäni aikana monen monta hutiostosta ja kävellyt kaupungilta paljain jaloin kotiin ihan vain sen takia, että jokainen askel on saanut inahtamaan tuskasta. Olen siis oppinut läksyni ja toki myös tullut mukavuudenhaluisemmaksi. Silti, rakastan korkoja, todella. Mutta niiden lisäksi rakastan myös jalkojani ja janoan kaikkeen toimivaa vaatekaappia, niinpä olen viime vuosina tietoisesti järkeistänyt kenkävalikoimaani ja pureutunut muutenkin tarkemmin vaatekaappini sisältöön. Kengissä se tarkoittaa vähemmän heräteostoksia ja enemmän monikäyttöisiä sekä jalassa hyvältä tuntuvia kenkiä (mutta sama perusajatus istuu toki vaatteisiin ja laukkuihinkin). Totuus ainakin omalla kohdalla on, että niitä hyvältä tuntuvia tulee käytettyä niin paljon enemmän kuin ei niin mukavia, joten miksi siis käyttää rahaa jälkimmäisiin kun voi panostaa suoraan kenkiin, joita on ilo käyttää tarvitsematta miettiä jaksamista?
Jotta koroilla jaksaa kävellä, on luonnolliseti äärimmäisen tärkeää, että kenkä tuntuu hyvältä jalassa ja jokainen varmasti tietää, että kenkämalleissa on huikeita eroja. Korot eivät automaattisesti tee huonolta tuntuvaa kenkää, mutta huono lesti on aina huono lesti. Monen vuoden kokemus on saanut kiinnittämään huomiota tiettyihin asioihin, suosimaan tietynlaisia malleja ja välttelemään toisia. Tietenkin koska jalkani on tottunut korkkareilla kävelyyn, käsitykseni mukavuudesta saattaa olla hyvin eri kuin aina matalilla jalkineilla kävelleellä. Oman korkkarikokemuksen pohjalta kokosin oheen oman listani asioista, joihin kiinnitän huomiota kenkähankintoja tehdessä. En siis ole ammattilainen enkä jalkinealalla koskaan työskennellyt, ainoastan korkokenkien toodella heavy user.
Materiaali
Pääsääntöisesti en enää osta keinonahkaisia jalkineita vaan suosin aitoa nahkaa sekä sisältä että päältä. Sen lisäksi, että se näyttää paremmalta se myös tuntuu paremmalta, lisäksi nahka muotoutuu hyvin sekä hengittää. Kova muovikenkä on myrkkyä jaloille, mutta (laadukas) nahka sen sijaan kestää ja sitä on helppo hoitaa. Olen myös kokenut, että nahkakengät ovat pääsääntöisesti huomattavasti pitkäikäisempiä kuin keinomateriaaliset tai kankaiset, niinpä pidemmällä tähtäimellä jalan lisäksi lompakko (ja ympäristö) kiittää laatuun satsaamisesta kertakäyttökenkien sijaan. Oleellista on kuitenkin muistaa hoitaa kenkiä, sillä kauniimman ulkonäön lisäksi hoidettujen kenkien elinikä on huomattavasti pidempi. Kurkkaa siis myös aiemmin postaamani pieni opas nahkakenkien hoitoon!
Lesti
Olen vahvasti sitä mieltä, ettei hinta ja mukavuus kulje käsi kädessä. Tiettyyn pisteeseen asti hinta kyllä vaikuttaa merkittävästi laatuun ja materiaaleihin, mutta ei se silti tarkoita hyvin istuvia kenkiä. Olen viimein alkanut oppimaan sen, että kengän täytyy tuntua hyvältä jo jalkaan laittaessa. Aiemmin selittelin itselle ostopäätöstä tehdessä, että kyllä se tästä mukautuu ja muutaman käyttökerran jälkee ovat jo ihan tosi kivat. Mitä vielä. Toki pientä muotoutumista tapahtuu käytössä ja nahka elää, mutta jos kenkä tuntuu huonolta jalassa tai painaa johonkin jo kokeillessa, niin vaikka se olisi kuinka kaunis, jätän kauppaan – riski siihen, että se jäisi käyttämättä on ihan liian iso.
Omalla kohdalla leveä lesti on parempi ja tarvitsen riittävästi tilaa myös kärjessä, en halua survoa varpaitani ylettömän kapeakärkiseen kenkään, korkeissa koroissa kun jalka muutenkin valuu kärkeä kohti ja paino on enemmän päkiöillä. Lsäksi pitkät ja terävät kärjet kuluvat herkemmin. Niinpä kiinnitän paljon huomiota myös kärjen muotoon ja melkein kaikki korkkani noudattavat hyvin samantyyppistä, omaan jalkaan hyväksi havaittua muotokieltä.
Pohja
Vaikka korkoa olisi, on myös tärkeää, että jalan asento tuntuu luontevalta. Se voi tarkoittaa matalampia korkoja tai pientä platformia. Itse suosinkin arkikengissä jalan asentoa tasaavaa pientä korokepohjaa. Liian paksu platform vie kuitenkin tuntumaa pois eivätkä ne visuaalisestikaan ihan omaan makuun ole, siksi pitäydyn mieluummin hillityssä korokepohjassa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Omaan makuun ja jalkaan sopiva löytyy kokeilemalla ja kannattaa todella kiinnittää huomiota jalan asentoon ja kulmaan, liian jyrkässä ja epäluonnollisessa kulmassa jaloilla ei ole mahdollisuutta jaksaa kauaa, pitkistä kävelyistä puhumattakaan.
Myös pohjan materiaaliin ja käyttötarkoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Sisäpohjassa nahka hengittää ja ulkopohjassa taas tarve määrittää materiaalin. Talvella kengät joutuvat kovemmalle koetukselle, joten vedenpitävä ja tukeva pohja on aivan ehdoton. Monet meillä myytävistä talvikengistä vaikuttaa olevan suunnitellut enemmän Keski- ja Etelä-Euroopan lempeään talveen, eivätkä siten välttämättä kestä meidän olosuhteita. Niinpä talvikengissä satsaan aivan erityisesti hyvään pohjaan ja tukevaan korkoon.
Koron muoto
Korolla on valtavan iso merkitys, niinpä en katso vain korkeutta, vaan sen muotoa, kulmaa, paksuutta ja sijaintia. Pienillä asioilla on iso merkitys, niinpä en enää osta aivan ohutkorkoisia kenkiä vaan katson, että korkolapussa on leveyttä aivan minimissään sentti, mielellään enemmän. Tähän on puhtaasti kaksi syytä, ensimmäinen on taloudellinen, sillä pieni korkolappu kuluu hävyttömän nopeasti tai jää herkästi kiinni katukivetykseen, niinpä niitä saa kiikuttaa yhtenään suutariin ja halpojenkin kenkien hinta kohoaa äkkiä jatkuvilla huoltokäynneillä. Toinen syy on tasapaino, vahva ja tukeva korko takaa hyvän tasapainon ja astuttavuuden. Ohutta korkoa joutuu helposti varomaan, astuminen muistuttaa sipsutusta ja paino siirtyy entistä enemmän päkiöille, jolloin jalka jännittyy ja väsyy nopeasti. Korkokengät muutenkin vääristävät jalan painopisteitä, niinpä katson, että pystyn korkkareilla kävellessä pitämään painon mahdollisimman paljon kantapäällä. Leveämpikin korko voi olla siro ja uskokaa pois, jalka kiittää käytössä. Myös korkolappu kuluu huikeasti hitaammin ja kenkä tuntuu tukevammalta, niinpä myös jalat jaksavat.
Koron sijainti
Siinä missä koron koolla ja muodolla on merkitystä tasapainossa, niin on myös koron sijainnilla. Tukeva korko sijaitsee suorassa kantapään alla, takaamassa tukevaa askellusta. Silti hämmästyttävän usein näkee korkoja, jotka sijaitsevat aivan kantapään ulkonurkassa ja jotkut taas näyttävät, kuin kuin taittuisivat pienesti sisään tai ulospäin. Ohitankin suoraan kengät, joiden korko ei ole heti kantapään alla tai eivät näytä muuten tukevilta. Lisäksi väärässä kohdassa sijaitsevalla korolla on taipumus alkaa luistaa, eli liian takana oleva korko saattaa löystyä ja liukua taaksepäin, ja vastaavasti viistosti sisäänpäin taittuva korko voi alkaa joustaa toiseen suuntaan. Suutarit kyllä tekevät korkotukia, mutta se maksaa ylimääräistä eikä aina ole mahdollista, niinpä mieluummin hankin suoraan kengät, joiden koron muoto tukee käyttöä.
Oikea koko
Tämän pitäisi olla itsestään selvyys, mutta ilmeisesti ei ole – olen kuullut ihmistä, jotka ovat ostaneet kiristävät kengät kun ne vaan olivat niin ihanat ja lopulta popot löytyvät liki käyttämättöminä kirpparikasasta. Suutari toki pystyy venyttämään vähän liian pieniä nahkakenkiä, mutta silti, miksei vain suoraan ostaa oikeaa kokoa? Oikea koko tarkoittaa hyvää istuvuutta ja tiettyä napakkuutta, sinä missä liian pieni kenkä on huono juttu, niin on mielestäni myös liian iso. Jos pieni kenkä puristaa jalan kasaan, niin liian suuressa jalka jännittyy ( = väsyy nopeasti) turhaan pysyäkseen kengässä. Pienillä konsteilla voi yrittää parantaa väljyyttä, kuten puolipohjallisilla ja kantapääpaloilla, mutta silti suosittelisin jättämään väljältä tuntuvat kauppaan vaikka olisivat kuinka ihanat. Mielestäni kengät pitää tuntua kuin hansikkaan käteen laittaisi, niiden tulee sujahtaa jalkaan juuri eikä melkein. Korkkarit eivät siis saa puristaa mistään, mutta ovat kuitenkin napakat, istuvat ja ylipäätään tuntuvat hyvältä.
Sandaalit ja remmikengät
Sandaaleissa ja peeptoe-avokkaissa kiinnitän huomiota erityisen paljon hiertävyysriskiin sekä riittävään tukeen. Kun kenkä on kesäaikaan ihoa vasten, se hiertää herkemmin kuin jos sukka on välissä (kannattaa myös muistaa Compeedin rakonestopuikko, se tekee ihmeitä). Niinpä yritän minimoida hiertävyysriskit ja katsoa, että nyörit menevät omaa jalkaa ja askellusta tukevissa kohdissa, ja tietenkin, että niitä on riittävästi. Huomioin myös, että peetoe-kärki alkaa jostain muualta kuin siitä, mistä isovarpaan kynsi alkaa (kynsinauhat ovat herkkiä rikkoutumaan ja ovat varsin kipeitä kärjen alkaessa hiertää tyvikohtaa rikki). Kenkiä kannattaakin tunnustella jalassa rauhassa ennen ostopäätöksen tekoa, eikä suoraan poimia niitä ihanannäköisiä mukaan. Yleensä rauhallinen kokeiluhetki maksaa vaivan, ja kengistä on iloa pidempään.
Lopuksi
Kaiken kaikkiaan oleellista on oman jalan tunteminen ja tarpeen kartoittaminen. Jos etsit korkokenkää kävelyyn, on mukavuustekijöillä ja koron kestävyydellä luonnollisesti suurempi merkitys, kuin jos etsit satunnaisiin parin tunnin käyttöjaksoihin nättiä ”näyttytymiskenkää”. Itse tosin olen nykyään aivan liian mukavuudenhaluinen siihen, että jaksaisin turhia rakkoja tai juhlia, joissa joudun jäämään seinäruusuksi kun kengät puristavat tai hiertävät. Niinpä ostan vain sellaisia kenkiä, jotka sopivat omaan jalkaan ja tuntuvat riittävän tukevilta. Olen tehnyt riittävästi virhehankintoja, että koen jo hahmottavani varsin hyvin mikä omaan jalkaan toimii ja mikä ei, ja sitä fiilistä on syytä kuunnella eikä hairahtua ulkonäköön tai hyvään alennukseen.
Tietenkin jos koron korkeus ei ole niin oleellista, tekee pikkaisen matalampikin korko jo ihmeitä, mutta jos alle 9 sentin korko aiheuttaa epäilyksiä, kannattaa aivan erityisesti kiinnittää huomiota jalan asentoon ja kävelyn luontevuuteen (siinä määrin, mitä se niin korkeissa voi olla). Tietenkään matalillakaan kengillä ei tee mitään, jos istuvuus on huono. Jos löytää omalle jalalleen hyvän lestin, kannattaa ehdottomasti painaa kengän merkki mieleen ja tsekata sen valikoima myös jatkossa. Ja tietenkin, jos löytää hyvät kengät, miksei samalla ostaisi toiset tai ainakin samat erivärisenä!
Mihin sinä kiinnität huomiota korkokenkää ostaessa?
Seuraa blogiani Facebookissa, Instagramissa, Blogilistalla ja Bloglovin’ssa.