Ajatus matkasta Persianlahdella lepäävään Qatarin pääkaupunkiin Dohaan tuli yllättäen. Varasin matkaa Tansaniaan ja paras tarjolla ollut yhteys sattui olemaan lento  Qatar Airwaysilla Dohan kautta. Katseltuani hetken lentoaikatauluja huomasin, ettei palatessa vaikuttanut kuluihin otanko aikaisemman vai myöhäisemmän paluulennon Dohasta Helsinkiin, niinpä tein päätöksen hetken mielijohteesta ja varasin myöhemmän. Idea osoittautui hyväksi, sillä stopover Dohassa tarjosi ikään kuin kirsikan muutenkin unohtumattoman matkan päälle ja lisäksi jakoi kivasti pitkät lennot kahdelle eri päivälle.

Souk Waqif

Doha ylipäätään on erinomainen stopover-kohde. Sen kautta lentää paljon kaukolentoja ja kaupunki sijaitsee lähellä lentokenttää. Lisäksi se on kooltaan kompakti, ja lyhyessäkin ajassa ehtii saada mukavan silmäyksen kaupunkiin. Toiveeni oli saada jonkinlainen kokonaiskuva Dohasta ja ennen kaikkea kokea palanen kaupungin tunnelmaa. Siksi alueita silmäiltyäni olikin selvää, että haluan majoittua mahdollisimma keskustassa ja erityisesti Souk Waqifissa, joka on myös alueena Dohan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Souk Waqif on Dohan tunnelmallinen kauppakeskittymä ja torialue, jolla on nuoren Dohan mittapuulla pitkä historia, joskin alue on uusittu reilut kymmenen vuotta sitten. Samalla tavalla vanhaksi sitä ei siis voi kutsua kuin monien historiallisten kaupunkien vanhoja sydämiä, mutta se on selkeä vastapaino taivaita hipoville pilvenpiirtäjille ja uutuuttaan hohtavalle kaupunkikuvalle.

Souk Waqif on tunnelmallinen ja täydellinen paikka majoittua. Alue on kaunis ja eheä kokonaisuus, joka on pullollaan ravintoloita, kapeita katuja sekä pieniä tekstiilejä, koriste-esineitä ja muuta pientavaraa myyviä kojuja. Kun saavuin myöhään illalla, alue ihastutti eloisuudellaan ja päivällä sen hiekanvärisiä katuja oli helppo itsekseen kulkea. Souq Waqifin alueelta löytyy myös hevostallit, joihin pystyy vapaasti pujahtamaan, sekä laidalla seisoo aitauksellinen kameleita.

Dohan satama ja Museum of Islamic Art

Kaupunkikierrosta tehdessä soukkialueelta on helppo jatkaa satamaan ja islamilaisen taiteen museoon. Matkani ajoittui perjantaille, mutta en tullut ajatelleeksi, että perjantai on paikallinen pyhäpäivä. Niinpä monet paikat avasivat ovensa vasta illaksi tai ei ollenkaan, ja sama oli yhden eniten odottamistani nähtävyyden kanssa, Museum of Islamic Art aukesi vasta oman aikatauluni kannalta liian myöhään. Niinpä tyydyin tarkastelemaan näyttävää rakennusta ulkoa ja erityisesti sen kaunista ympäröivää maisemaa. Lahden toisella puolella horisontissa kohoaa pilvenpiirtäjät ja vieressä aukeavaa satama-aluetta värittää vanhat kalastusalukset, jotka ovat tänä päivänä saaneet uusia käyttötarkoituksia yksityisomistuksessa ja Persianlahdelle suuntaavien risteilyiden muodossa. Laituria pitkin pääse kävelemään ja kurkistelemaan kauniisti entisöityjen veneiden kansille.

West Bay ja moderni keskusta

Kun satamasta jatkaa poukamaa ympäri rantaviivaa mukaillen, pääsee Dohan moderniin sydämeen. Noin kolmen kilometrin matka vie pilvenpiirtäjien keskelle West Bayhin, joka kertoo näyttävästi öljyn löytymisen vaikutuksesta maahan. Historiallisesti katsottuna olematon Doha on kasvanut taivasta kohti hetkessä ja uutta rakennetaan joka puolella.

Seison rannalla, jossa vapaapäivänä vilkas Costa Café on pullollaan aikaa viettäviä paikallisia. Edessä kohoavan bisneskeskuksen lasiset seinät heijastavat meren ja taivaan sinisyyttä, ja tornitalot sulautuvat maisemaan. Myöhemmin näen kuvan alueesta 90-luvun alusta, siinä on vain kullankeltaista hiekkaa ja meren äärellä seisoo yksi ainoa rakennus. Se sama nököttää edelleen rantaviivalla, mutta tuntuu hurjalle, että kaikki tämä on kohonnut vain reilussa kymmenessä vuodessa. Alueella sijaitsee paljon toimistoja, muutamia hotelleja sekä uusi kauppakeskus. Alue on kiva nähdä, mutta samat tornitalot voisivat olla yhtähyvin vaikka Dubaissa tai Bakussa, joten kiinnostavampaa ovat Dohan vanhemmat osat ja kulttuuri- sekä taidetarjonta.

Katara Cultural village

Souq Waqifin ohella odotin eniten Katara Cultural Villagen näkemistä, eli Dohan kulttuuri- ja taide-elämän keskusta. Katara sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä West Baysta, The Pearl -alueen kupeessa, ja on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde. Alueen kupeessa sijaitsee myös Dohan julkiset hiekkarannat.

Pyhäpäivän raukeus näkyi Kataran alueella. Kadut olivat hiljaiset ja ravintoloiden, kahviloiden ja museoiden ovet vielä kiinni. Jos aikaa olisi ollut enemmän, täällä olisin halunnut seikkailla enemmän. Ei sillä, että alue olisi kovinkaan iso, mutta taideteosten tarkkailuun ja kahvilassa istuskeluun saisi helposti vierähtämään aikaa. Nyt tyydyin hämmästelemään kirkkaassa auringonpaisteessa hohtavia kultaisin mosaiikkilaatoin päällystettyjä seiniä ja upeasti kuvioituja rakennuksia. Alueen estetiikka on ehdottomasti Dohan parasta antia.

Alueelta löytyy myös teatteri, kulttuurihalli, gallerioita ja ulkoilmataidetta. Katara sopii täydellisesti kävelyyn ja rauhalliseen käyskentelyyn, mutta jos kuumuus ottaa voimille, voi hypätä kevyen golfkärryn kyytiin ja pyytää huristamaan toivottuun lähikohteeseen.

The Pearl – merelle laajentunut kaupunki

Kataran vieressä merelle avautuu uutuuttaan hohtava The Pearl -asuinalue, josta myös ulkomaalaisilla on mahdollisuus hankkia asunto. Tämä näkyy siten, että The Pearl on etenkin maassa työskentelevien ulkomaalaisten suosiossa ja siinä on selkeästi kansainvälinen tuntu. Asuintalojen suuret parvekkeet avautuvat moneen suuntaan ja rantabulevardia reunustaa palmut ja näkymä huviveneiden täyttämään pieneen satamaan. Keskellä seisoo kauppakeskus kansainvälisillä kahviloilla ja kalliilla putiikeillaan. Voin kuvitella, että himmenevä alkuilta ja auringonlasku näyttää täällä erityisen kauniille.

Nojaan siroon rautakaiteeseen ja katselen kirkasta sinistä vettä. Dohaa on ympäröinyt korallinen matalikko, joten aikoinaan sinne ei ole ollut suurilla laivoilla asiaa. Nyt kaupungista löytyy jo syväsatama ja sitten tämä, keinotekoinen saari. The Pearl on merelle laajentunutta Qataria, täytettyä merta. En voi olla miettimättä, millainen merielämä on kadonnut ihmisten alta täälläkin. Kun The Pearl on täysin valmis, se tulee tuomaan Qatarille peräti 32 kilometriä uutta rantaviivaa. Tänä päivänä rakennetulla maaperällä asuu jo päälle 10 000 ihmistä. Alueen nimi muuten tulee historiasta, nämä vedet ovat olleet Qatarin pääsukellusalueita ja aikoinaan maa oli helmikaupan keskuksia.

The Pearlin jälkeen palaan vielä keskustaan, arkkitehtuuriltaan modernit alueet olivat mielenkiintoista nähdä, mutta sytyin silti eniten arabitunnelmaa ja -arkkitehtuuria henkiville alueille. Siksi haluan viettää matkani viimeiset tunnit juuri Souq Waqifin katuja kulkien.

Stopover Dohassa

Doha on poikkeuksellisen erinomainen stopover-kohde. Qatar Airwaysillä lentäessä matka on helppo reitittää niin, että lentojen väliin jää mukavasti aikaa kaupungissa. Suomen kansalainen ei tarvitse maahan viisumia ja keskusta sijaitsee häkellyttävän lähellä lentokenttää. Paluumatkalla otin aikaa hotelliltani Souq Waqifista taksiin hypätessä ja matka lentokentän oville kesti vaivaiset 12 minuuttia. Maahan tullessa myöhään illalla passintarkastuksissa oli ruuhkaa, mutta palatessa muodollisuuksien ohi käveli lähes suoraan. Alle puolessa tunnissa olinkin jo saapunut hotellista lentokentän portille.

Reititysten lisäksi Qatar Airways on tehnyt stopoverin helpoksi, lentoyhtiö tarjoaa kauttaan lentäville majoitusedun, jossa laadukkaita hotelleja voi varata nimellisellä korvauksella. Souq Waqif Boutique Hotels by Tivoli -ketjun hotelleita olin katsellut majoituspalveluiden kautta yli sadan euron yöhinnalla, mutta kun tein varauksen Qatar Airwaysin oman nettisivun kautta, majoitus kustansi vaivaiset 24 euroa yöltä. Majoituin uudessa Al Najd -hotellissa, joka oli visuaalisesti viehättävä, erinomaisella paikalla ja mielettömän mukava.

Doha on kompakti ja helposti nähtävissä lyhyessäkin ajassa. Jos nyt varaisin matkaa uudelleen, ottaisin tosin vielä toisen yön, eli viettäisin ainakin yhden kokonaisen päivän Dohassa, mutta tässäkin ajassa näki aktiivisena mukavasti. Dohassa on tarjolla runsaasti erilaisia kaupunkikierroksia, joissa näkee muutamassa tunnissa kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Ne ovat epäilemättä helppo vaihtoehto kiireessä olevalle turistille ja muutenkin tekee liikkumisen vaivattomaksi. Taksillakin pääsee kuitenkin erinomaisesti ja edullisesti liikkumaan, ja kävellenkin näkee paljon (vaikkakaan ei ihan kaikkea). Tunsin oloni lyhyen vierailuni aikana turvalliseksi ja ylipäätään olen todella tyytyväinen, että tein vierailun Dohaan. Opin ja koin lisää, ja jälleen yksi uusi alue maailmankartalla sai kasvot.

Katso myös nämä