“Miten sulla on varaa matkustaa?” on kysymys, jonka olen jossain muodossa kuullut monesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, silloin kun kituutin opintotuella ja yritin pärjätä pienillä työtuloilla siinä missä nykyisessä elämäntilanteessa, jossa olen kokopäivätöissä ja toteuttan itseäni sen lisäksi sivutyönä blogin parissa. Kysyttiin asiaa sitten kymmenen vuotta sitten tai nyt, vastaukseni on suurinpiirtein sama, ”ei se vaadi merkittävästi rahaa, ensisijaisesti se vaatii rohkeutta”.
Vastaus on kärjistetty, mutta pääpiirteittäin totta. Siihen voidaan tietenkin lisätä, että matkustus mukavuuksilla vaatii rahaa, mutta kokeminen ja näkeminen eivät sitä vaadi. Elämäni parhaita matkoja on yhtälailla nämä viimeiset, jotka ovat vaatineet vähän ennakkosuunnittelua, siinä missä vanhat aivan minibudjetilla tehdyt reissut. Mukavuudesta joutuu tinkimään, muttei elämyksistä, ja siksi suosittelenkin myös budjettimatkoja, ne antavat erilaista näkökulmaa ja tuovat toisenlaisia kokemuksia.
Sen ajatuksen ja kysymyksen innoittamana ajattelin kerätä kasaan muutamia pieniä vinkkejä, joiden avulla matkabudjettia pystyy pitämään kohtuullisena. Unohdan kuitenkin sohvasurffaukset ja sen sellaiset todelliset reppureissut, ja keskityn siihen, mitä kannattaa erityisesti huomioida matkaa suunnitellessa sekä matkalla kun budjetti on pieni. Tietenkin, mikään ei ole ilmaista, mutta uskon vakaasti siihen, että edullisella matkustaminen on mahdollista. Se vaatii suunnittelua ja vaivaa, mutta molemmat niistä säästävät rahaa. Niin, ja toki priorisointia. Tietenkin on myös helpompi matkustaa edullisella yksin, tai erityisesti kaksin (kaksin matkustus on useimmiten selvästi edullisempaa kuin yksin lähteminen), kuin vaikkapa perheen kanssa, ja mitä lasten kanssa matkustukseen tulee, siihen en osaa sanoa yhtään mitään, joten en edes yritä. Se ei välttämättä ole huolettominta matkan tekoa, mutta mahdollista. Ensimmäiset kolme vuottani ovat ehkä elämäni matkarikkaimmat viimeisen viiden vuoden ohella, vanhempani eivät ole pahemmin hillineet reissupoltettaan, vaan lapsuuden kuvissa vilahtelen milloin kantorepussa vuoristossa, milloin päivänvarjon alla Italiassa tai vaunuissa Espanjan katukahvilassa. Olen käynyt paikoissa, joissa en mitenkään pysty muistamaan käyneeni. Olenkin joskus pilke silmäkulmassa syyttänyt niitä vuosia tietystä levottomuudestani, juurtumattomuudesta, ja jatkuvasta kaipuusta uusiin maisemiin.
Mitä kannattaa huomioida ennen matkaa?
1. Näe vaivaa ja vertaile hintoja. Parhaan hinnan etsimiseen saattaa mennä aikaa, mutta erot voivat olla valtavia. Kannattaa tsekata aina hinnat lentoyhtiön/hotellin omilta sivuilta, joskus suoraan varattu on osoittautunut edullisemmaksi kuin hakukoneen kautta, mutta ei läheskään aina, siksi pieni vaiva kannattaa. Myös hotelleissa kannattaa seurata viime hetken tarjouksia tai varata huone mahdollisen kampanjan aikaan, erityisesti hotelleissa voi olla suuria hintaeroja eri hakukoneiden välillä. Minkään tahon en ole havainnut olevan se edullisin aina, siksi vertailu kannattaa.
2. Osta lennot suuriin kaupunkeihin, joihin on jatkuvasti tarjolla hyviä tarjouksia ja muutenkin sujuvat yhteydet, ja jatka halutessasi matkaa junalla/bussilla. Euroopassa kannattaa muutenkin harkita junalla matkustamista, etenkin jos haluaa nähdä enemmän. Reilaus ei ole vain opiskelijoita varten, vaan reililipun tyyppisen junalipun hankinta voi olla kannattava veto myös aikuiselle. Tulee halvemmaksi kuin auto, ja lyhyitä etäisyyksiä siirtyessä ei mukavuuskaan juuri kärsi säästettyyn rahaan nähden, etenkin jos matkustaa vähin tavaroin.
3. Hyödynnä äkkilähtöjä ja halpalentoyhtiöitä (mutta huomioi kokonaiskulut, halpalentoyhtiö ei kaikissa tapauksissa ole automaattisesti halvempi). Äkkilähtöpaketeissa usein mitä lähemmäs lähtöä odotat, sitä edullisemmalla reissun oletettavasti saat, mutta tavallisissa reittilennoissa hyvissä ajoin varaaminen saattaa säästää pitkän pennin ja jaksottaa myös matkakuluja.
4. Jos mahdollista, tartu hyvään tarjoukseen heti kun sellainen tulee vastaan. Mitä löyhemmät kriteerisi matkustusajan ja kohteen suhteen ovat, sitä todennäköisemmin saat hilattua kustannuksia alaspäin. Kokeile siis varauksia eri päiville ja eri kohteisiin, niitä muuttamalla saattaa olla iso merkitys. Reissulle hinkuvan pienibudjettisen ei siis kannata ensimmäisenä lyödä päiviä ja kohdetta lukkoon, vaan tutkia ensin, minne ja milloin juuri sillä hetkellä pääsisi edullisimmalla. Toki suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös kohdemaan hintataso.
5. Maksa hotellit ja lennot etukäteen. Tämä ei varsinaisesti säästä rahaa, mutta auttaa huomattavasti matkalla päiväbudjetin hanskassa pitämisessä kun tietää, että nuo suuret kulut on jo kuitattu. Muutenkin kannattaa pitää matkabudjetista kiinni ja päättää etukäteen, paljonko rahaa on kokonaisuudessaan käytettävissä ja jakaa se päiväkohtaiseksi budjetiksi.
6. Lue arvioita ja suhteuta itsesi matkailijana niihin, huono arvio ei kerro siitä, että paikka olisi välttämättä huono vaan siitä, että matkailija on lähtenyt liikkeelle erilaisin odotuksin kuin sinä. Arvioita lukemalla saat karkeasti ottaen matkasta enemmän irti ja rahoillesi parempaa vastinetta. Hotellien nettisivut ja painetut matkaoppaat eivät ole paras lähde arvioidakseen vaikkapa majoituksen hinta-laatusuhteen vastaavuutta. Kurki Trip Advisorin suosituksia ja etsi majoitusta niiden vinkkien perusteella, monet b&b paikat eivät välttämättä näy hakukoneissa, vaan niihin joutuu googlaamaan ja kontaktoimaan suoraan, mutta saattavat olla huomattavasti edullisempia ja parhaimmillaan tunnelmaltaan uniikkeja.
7. Katso jatkolentoja paikallisilta lentoyhtiöiltä ja kurki hotelli-ideoita paikallisten matkatoimistojen sekä turisti-infojen sivuilta, niistä voi löytyä paljon vinkkejä, joita kansainväliset sivustot eivät tarjoa. Nykyään hyvä idea matkan suunnittelussa on myös paikalliset, erityisesti expatien blogit, sillä he ovat samaan aikaan sekä sisällä kohteessa, että tarkastelevat paikkoja ulkopuolisen kiinnostuksella.
8. Kun budjetti on pieni, suuntaa edullisiin kohteisiin. Kohteissa on valtavia eroja kustannusten suhteen, joten jos hinkuu matkalle, muttei ole rahaa, kannattaa suunnata mieluummin vaikkapa Euroopan edullisiin kolkkiin Lontoon tai Pohjoismaiden sijaan, vaikka pelkät lennot tuntuisivatkin hyvältä diililtä.
9. Varaa hotellit netistä. Vaikka suunnittelisit reittiä vasta matkanpäällä, on nettihinnat silti useimmiten edullisempia kuin listahinnat sisäänkävellessä. Niinpä varauksen voi hätätapauksessa tehdä vaikka kännykällä hotellin edestä ja säästää parhaimmillaan merkittävästi.
Hong Kong, Koh Phangan, Langkawi
Entä matkan aikana?
10. Välttele turistikohteita ja sesonkikausia, silloin maksat aina enemmän. Syödessäsi ulkona, poikkea sivukadulle ja kurki paikkoja, joita paikalliset vaikuttavat suosivan. Usein myös kokemus on tällöin parempi.
11. Ajoita pidemmät siirtymät öihin, näin säästät hotelliyön hinnan.
12. Taksimatka lentokentältä hotellille ja takaisin saattaa koitua monesti kalliiksi kenttien sijaitessa etäällä, mutta korvaaviakin vaihtoehtoja on ja julkiset kulkuneuvot tulevat edullisemmaksi. Selvitä etukäteen reitti kentältä hotellille, niin houkutus hypätä erityisesti myöhään/aikaisin saapuessa taksiin madaltuu.
13. Pidä vesipulloa mukana ja osta se marketista. Vesi on edullinen janojuoma ja etenkin marketeissa se on yleensä aina halvempi kuin kahviloissa tai kioskeissa. Todella pihistellessä osta isompi vesitonkka majapaikkaan ja täytä matkapullo siitä. Muutenkin kannattaa pitää pientä purtavaa laukussa, jolloin heräteostokset kalliista katukahviloista pienenee.
14. Käytä julkista liikennettä tai kävele, vaikka taksi olisi meidän hintatasoon nähden edullinen, pienistä kuluista kasvaa äkkiä iso virta. Julkinen liikenne on monissa paikoissa hyvin halpaa, ja kannattaa myös tsekata useamman päivän lipun kannattavuus.
15. Vältä ulkona syömistä. Osta lounas kaupasta tai konditoriasta, ja nauti puistonpenkillä. Marketeista saa kertakäyttöaterimia (tai sellaiset voi ottaa kotoa mukaan) ja sellaiset kannattaakin hankkia, jotta pieneen nälkään voi napata vaikkapa jogurtin kaupasta sen sijaan, että suuntaisi ravintolaan. Kannttaa myös ostaa syötävää hotellin jääkaappiin, mikäli sellainen on. Napostelut tulevat näin edullisemmiksi kuin hotellin tarjonnan käyttäminen.
16. Ota majoitus etäämmältä ja kysy hostelleista privaattihuoneita, parhaimmissa niissä on omat vessat, mutta vaikka ei, säästö saattaa silti olla suuri siihen nähden, että saa oman huoneen, mutta joutuu käyttämään yleistä kylppäriä.
17. Tsekkaa voiko hotellista jättää aamiaisen pois, 7 euron buffetaamiainen voi olla kannatava ostos, mutta 25 euron hinnalla säästät huomattavasti pitäytymällä muissa vaihtoehdoissa.
18. Hanki paikallinen prepaid –liittymä. Ei säästä matkalla, mutta säästää jälkeenpäin tulevilta yllätyskännykkälaskuilta.
19. Kartoita matkakohteen ilmaiset nähtävyydet. Museoissa saattaa olla ilmaisia päiviä ja ihaile maksullisia nähtävyyksiä ulkopuolelta tunnelmasta nauttien. Eiffel-tornin ihailu ei vaadi kapuamista huipulle! Muista kysyä myös eri alennusryhmien lippua, jos kuulut sellaiseen, ja opiskelijana pidä korttisi mukana.
20. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä; älä osta mitään. Pakkaa mukaan kotoa kaikki mitä tarvitset ja pitäydy niissä, matkustus ei tarkoita yhtä kuin shoppailu, joten pysyttele poissa kaupoista heräteostosriskin takia. Matkalla tärkeämpää on tunnelma ja kokemukset kuin laukun täyte.
Pääasiassa kaikki kiteytyy halun kokea, vaivannäön ja luovuuden alle. Jos palo matkalle on riittävä, löytyy myös keinoja. Jos asiat tuntuvat liian vaivalloisilta, ei ehkä halu päästä reissuun ole tarpeeksi vahva, ja sekin on ihan okei. Kaikkien ei tarvitse matkustaa. Ennakointi kannattaa ja vaiva saattaa säästää paljonkin rahaa, ja elämän erityyppiset matkat ovat avartavia ja äärettömän upeaita muistoja jättäviä.
Kuinka hyvin mieleen ovatkaan piirtyneet opiskeluaikojen Parisiin halpishotelli, jonne satoi sisään tai Thaimaan parin euron kahden hengen bungalow, jota ei voi eksotiikan ja elämän puutteesta syyttää, puhumattakaan viimeisin pennosin kaupasta ostetun kuivan illallispatongin mutustamisesta Nizzan vanhankaupungin vilkkaalla kadulla. Matkakuume tarttuu, muistan kuinka entiseni jokunen vuosi teidemme erkaantumisen jälkeen yllätti ja hyppäsi pyörän selkään polkien maailmanympäri. Kokemus, jonka jättämiä jälkiä en osaa edes kuvitella.
En kiellä, että vanhemmiten mukavuudenhalu on lisääntynyt, mutta luulen, että se on lisääntynyt pitkälti myös siksi, että se on oman tulotason huomioiden mahdollista. Ja mitä mukavammin matkustaa, sitä suuremmaksi kynnys toisenlaiseen reissaamisen muuttuu. Tiedän kuitenkin itsestäni, että vaikka ylellisyysjutuista on ihana nauttia, niin jos niihin ei olisi mahdollisuutta, menisin ja menen silti. Matkustus jättää sellaisia jälkiä ja muistoja, näyttää niin erilaisia paikkoja sekä tapoja olla ja elää, etten osaisi pidätellä itseäni vain yhdessä pisteessä, oli se piste sitten missä maailmankolkassa tahansa.
Mitä enemmän näkee, sitä paremmin huomaa, miten vähän on vasta nähnyt. Maailma on niin lähellä, niin tavoitettavissa, kurkotuksen päässä. Ei se vaadi muuta kuin päätöstä, valintoja, sopeutuvuutta, tilannesilmää ja rohkeutta. Ja jos niitä ominaisuuksia ei löydy jo valmiiksi, niin omatoimimatkailu on erittäin hyvä tapa harjaannuttaa niitä. Olen kymmenen vuotta sitten sanonut, että kuukausi ulkomailla kasvattaa helposti enemmän kuin tavallinen vuosi kotona, ja olen edelleen samaa mieltä. Tietenkin, matkustus ei ole kaikkien juttu ja hyvä niin, mutta jos on polte, kannattaa tunnetta seurata, se on varmasti hyppäyksen ja vaivan arvoista!